Anem a saber més sobre la web 2.0

dibujo

El terme WEB 2.0 va ser tasconat per Tim O’Reilly al 2004 per referir-se a la segona generació a la historia de la web basada en comunitats d’usuaris i una gama especial de serveis, com les xarxes socials, els blocs, els wikis, o las folcsonomies, que formen la col·laboració i l’intercanvi àgil d’informació entre els usuaris.

Re difusió de continguts:

La primera i més important evolució de la web 2.0 es refereix a la re difusió del contingut d’una web, usen protocols estandaritzats que permeten als usuaris finals a usar el contingut de la web a una altre context, ja sigui a una altre web, en un connector de navegador o en una aplicació de l’escriptori. Entre els protocols que permeten redifundir es troba l’RSS i l’àtom, tots ells basats en el llenguatge XML. Els protocols específics com FOAF i XFN amplien la funcionalitat dels llocs i permeten en els usuaris interactuar sense contar en llocs webs centralitzats.

Serveis web:

Els protocols de missatge bidireccionals son un dels elements clau de la infraestructura de la web 2.0. els dos tipus més importants són els mètodes RESTFUL i SOAP. Rest indica un tipus de trucada a un servei web on el client transfereix l’estat de totes les transaccions. Soap i altres mètodes semblants  depenen del servidor per retenir la informació d’estat. A tots dos casos, el servei es anomenat des de un PI, a vegades aquest API està personalitzat en funció de les necessitats especifiques del lloc web, però les API dels serveis web estàndards (com per exemple escriure un bloc) estan també molt estesos. Generalment el llenguatge comú d’aquests serveis web és el XML, però també hi poden haver excepcions.

Software de servidor

La funcionalitat de la web 2.0 es basa en l’arquitectura existent de serveis web però amb un efesis més gran en el software dorsal. La re difusió només es diferencia nominalment dels mètodes de publicació de la gestió dinàmica de contingut, però els serveis web requereixen normalment un suport de bases de dades i fluix de treball molt més robust i arriben a assemblar-se molt a la funcionalitat d’internet tradicional d’un servidor d’aplicacions. L’enfoc empleat fins ara per els fabricants sol ser bé un enfoc de servidor universal, el qual agrupa la major part de la funcionalitat necessària en una única plataforma de servidor, o bé un enfoc plugin de servidor web amb eines de publicació tradicionals millorades amb interfases API i altres eines. Independentment de l’enfoc escollit, no s’espera que el camí evolutiu cap a la web 2.0 es vegi alterat de forma important a aquetes opcions.

La web 2.0 és la representació de la evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades al usuari final. El web 2.0 és una actitud i no precisament una tecnologia.

 

La web 2.0 és la transició que s’ha donat d’aplicacions tradicionals cap aplicacions que funcionen a través de la web enfocades al usuari final. Es tracta de aplicacions que generen col·laboració i de serveis que reemplacen les aplicacions de l’escriptori.

És una etapa que ha definit nous projectes a internet i està preocupant-se per brindar millors solucions per l’usuari final. Molt asseguren que hem reivindicat el que era internet, altres parlen de inversions, però la realitat es la l’evolució natural del medi realment ha proposat coses més interessants.

Per entendre d’on ve el terme de web 2.0 tenim que remuntar-nos al moment de Dale Dougherty de O’Reilly Media que va utilitzar aquest terme en una conferencia en la que va compartir un pluja d’idees junt amb Craig Cline de Media Live. En aquesta conferencia es parlava del renaixement i la evolució de la web

Constantment estaven sorgint noves aplicacions i llocs amb sorprenents funcionalitats. I així es va donar la pauta per la web 2.0 conferencia que arranca en el 2004 i avui en dia es realitza anualment a Sant Francisco, amb noticies addicionals utilitzant la marca a altres països.

Principis que té les aplicacions Web 2.0:

 • La web es la plataforma
 • La informació és el que mou Internet
 • Efectes de la xarxa moguts per una arquitectura de participació.
 • La innovació sorgeix de característiques distribuïdes per desenrotlladores independents.
 • El final del cercle de adopció de software tenim serveis en beta perpetuo

 

Quines tecnologies recolzen a la web 2.0?

La web 2.0 no significa precisament que existeixi una recepta perquè totes les nostres aplicacions que entrin en aquest esquema. Sinó que existeixen diferents tecnologies que estan utilitzant-se actualment i que tindríem d’examinar amb més vigilància en busca de seguir evolucionant junt a la web.

Tecnologies que donen vida a un projecte Web 2.0:

 • Transformar software de l’escriptori cap a la plataforma de la web.
 • Respecte  als estàndards com el XHTML.
 • Separació de continguts del disseny amb us de fulles d’ estil.
 • Sindicació de continguts.
 • Ajax (javascript ascincrónico i xml).
 • Us de Flash, Flex o Lazlo.
 • Us de Ruby on Rails per programar pàgines dinàmiques.
 • Utilització de xarxes socials al manar usuaris i comunitats.
 • Donar control total en els usuaris en el manejament de la seva informació.
 • Proveir APis o XML perquè les aplicacions puguin ser manipulades per altres.
 • Facilitar el posicionament amb URL senzills.

 

En que ens serveix la web 2.0?

L’ús del terme de la web 2.0 està de moda, donant-li molt de pes a una tendència que ha estat present des de fa algun temps. A internet les especulacions han estat causades de grans bombolles tecnològiques i han fet fracassar a molts projectes.

A més, els nostres projectes tenen que renovar-se i evolucionar. La web 2.0 no és precisament una tecnologia, sinó una actitud amb la que hem de treballat per desenvolupar internet. Tal vegada allà està la reflexió més important de la web 2.0.

dibuixxx

Video interessant de com utilitzar la web :

http://www.youtube.com/watch?v=OwWbvdllHVE

ANNA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: