Què és el PODCASTING?

El podcasting és una paraula de nova formació.

Pod + broadcasting que vol dir? Significa emissió, radio fusió… la clau està al terme POD (càpsula) també diuen que deriva de l’ipod de Apple i de POD que també significa “portable on demand “ o “personal option digital” és a dir un contingut portàtil o bé una opció digital.

El seu origen es troba en una sèrie de bloggers que volien aconseguir un sistema que portés continguts sonors directament d’internet en el seu ipod.

Per tant que poden entendre per podcasting? És la distribució de continguts sonors a través d’internet mitjançant un procés automàtic que és el procés de la sindicació web.

El document que anomenem Fit s’inclou una referència en un arxiu de so.

El procés de recepció i distribució és el podcasting.

La singularitat del podcasting és que et pots subscriure i rebre’l de forma automàtica (també me’l puc descarregar manualment a l’arxiu mp3).

D’on ve el podcasting? El podcasting té 5 anys d’història. El 12 de febrer és la primera vegada que algú fa servir públicament la paraula Podcast (Ben Hamersky) i parla de gent que publicava arxius amb so per aquest motiu es va inventar el nom.

El nom però surgeix d’una sèrie de gent com en Dave Winer i Adam Curry.

Dave Winer és un dels inventors del format RSS. Adam Curry era el presentador de televisió MTV a Holanda. Aquestes dos persones l’any 2000-2001 entren en contacte a través d’internet amb altres bloggers perquè tenen una preocupació van pensar que per descarregar un àudio o un vídeo d’interès es tardava molt i van decidir que ferien lo mateix de les RSS amb l’àudio i el vídeo que fessin el mateix amb la sindicació de continguts.

Dave Winer va aconseguir baixar un àudio des del feed i com ho va fer? Va introduir una etiqueta o programa (mp3) que permet posar un arxiu en so.

Adam Carry va inventar un programa RSS 2 ipod que el que feia era que un cop era un programa que permet subscriure’t en un contingut sonor, baixar-te’l al PC i passar-te’l al ipod.

Josè Antonio Gelado va crear un podcast en castellà el 2004 (comunicando podcast).

Com funciona el podcasting? Algú crea un programa de ràdio (algo sonor) el penja a internet amb un espai que genera un Fit (document de subscripció) el receptor o oient s’hi subscriu amb un agregador de podcast (itunes); i un cop subscrit aquest programa descarrega coses noves i l’oient difinitivament s’emporta les coses sonores amb ell (avió, carrer…).

Hi ha dos factors que semblen important pel podcasting.

1)      Un canvi en la comunicació de continguts d’àudio (canvia un amb l’altre perquè pots escoltar-ho on vols i quan vols). Per tant per el receptor canvia la sindicació web perquè pot rebre molts continguts automàtics, també la portabilitat és a dir ens el emportem on volem, i l’altre factor seria el time-shift que vol dir que com a receptor escullo quan escoltar-ho i la ràdio perd l’exclusiva de la comunicació sonora.

2)      Un nou escenari  per la comunicació sonora. Aquests canvis tenen unes conseqüències que són:

          Nous actors (ciutadans no professionals i també diaris, revistes…

          Mitjans: oportunitat I respecte ( la radio amb el podcasting fan que t’ofereixin la oportunitat de subscriure’t en els seus programes).

          El podcaster independent o elàter (l’oient de podcast veu que algú que l’escola és com ell).

          Més continguts sonors  

ANNA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: